Les noves tecnologies ja fa temps que s'han introduït en les nostres vides d'una forma irreversible. En aquest sentit moltes coses han canviat al nostre voltant, ens hem anat adaptant a una nova forma de fer coses que ja fèiem abans o bé hem adquirits nous hàbits en relació a les TIC. Sovint totes aquestes "novetats" en generen grans avantatges, i a la vegada una mica de neguit...
En relació a la realitat dins l'àmbit del mercat laboral i del reclutament de rr.hh, jo em pregunto:- Ha canviat la recerca de feina o el reclutament de les empreses, des de l'arribada de les noves teconologies, en la mateixa "intensitat" que d'altres àmbits??.
- És útil el Currículum (CV) en paper com a única eina per la recerca de feina??.
- És possible fer una selecció de personal sense CV paper o sense una entrevista presencial??.
Els canvis en el mercat laboral han arribat tot i que si ho comparem amb altres casos (venda, marqueting, formació, ...) hi podem identificar un cert endarreriment.
La veritat és que avui, donada la situació actual del mercat laboral, és una realitat el fet que voler tenir èxit en la recerca de feina (en la majoria dels perfils professionals) passa per utilitzar aquests nous formats, continguts, ... en definitiva una nova forma de comunicar i interactuar.
Es tracta d'utilitzar eines i recursos adaptats a les possibilitats que actualment ja ofereixen les noves tecnologies i que a més proporcionen una forma molt més completa de mostrar (comunicar, diferenciar, promocionar, ...) el nostre perfil professional i a la vegada de seleccionar (reclutar, filtrar, avaluar, ...) més ràpida i eficaçment als candidats.
Es tracta d'utilitzar eines i recursos adaptats a les possibilitats que actualment ja ofereixen les noves tecnologies i que a més proporcionen una forma molt més completa de mostrar (comunicar, diferenciar, promocionar, ...) el nostre perfil professional i a la vegada de seleccionar (reclutar, filtrar, avaluar, ...) més ràpida i eficaçment als candidats.
Actualment trobem a internet grans llistats de pàgines d'eines per la recerca de feina 2.0, davant el risc de saturació o desorientació és molt necessari tenir un objectiu clar i, amb algun tipus d'orientació-ajuda, marcar-se un pla d'acció ajustat a cadascú. Us proposo una classificació (d'entre moltes possibles) d'eines per la recerca de feina diferenciant entre les que es basen en potenciar la part gràfica i les que ho fan en el contingut:
COMUNICACIÓ GRÀFICA (imatge, marca, ...):
- CV Visual: CV visuals. Serveis que permeten crear un CV on poder combinar text imatges, vídeos, presentacions, ... A més proporcionen una url (adreça web) Ex: VisualCV.com, Easy-CV.com, Doyoubuzz.com,
Exemple de CV fet amb VisualCV.com |
- Índex digital (targes de visita): Es tracta de crear un lloc web que de forma gràfica i resumida recull una descripció sobre el nostre perfil i l'enllaç a la resta de la nostra presencia a la xarxa about.me, flavors.me, wix.com
Espai web de presentació personal fet a Wix.com |
- Infografies: Es tracta de representar la informació de forma gràfica tot aconseguint un impacte visual més gran. kinzaa.com i re.vu ofereixen la possibilitat d'importar la informació des de Linkedin. piktochart.com permet crear qualsevol tipus d'infografia.
Exemple de curriculum infogràfic |
- Vídeo: Es poden utilitzar serveis genèrics per compartir vídeos youtube.com, vimeo.com o serveis específics de vídeo-currículum castingforjobs.com, tumeves.com, spotcv.es (nou servei que combina espai web, vídeo i versió paper amb codi QR)
- Presentacions: Aprofitar serveis que permeten crear de forma visual i difondre per la xarxa la nostra informació professional: prezi.com, issuu.com, slideshare.net
Exemple de presenció-CV amb Prezi
- Twitter: Es tracta de tenir el CV dins de Twitter. Ja sigui concentrat en 140 caràcters @ctuitae o bé confeccionat en 10 tweets a TwiCVer.com
Exemple de CV a Twitter mitjançant twiCVer (@lolanaran) |
CONTINGUT (experiència, habilitats, ...):
L'evolució dels tradicionals portals de feina ens condueix cap a serveis web que sumen diferents funcionalitats que milloren la concertació d'oferta i demanada. És a dir, mitjançant una millor categorització i classificació de la informació poden arribar a oferir més bon servei tant als usuaris que busquen feina com a les empreses que busquen al millor candidat pel seu lloc de treball. Com en molts d'altres àmbits es busca qualitat per sobre de la quantitat.
- MARKETYOU. Aquest servei realitza una important avaluació de l'experiència i les habilitats del candidat i ho tradueix amb una puntuació.
- CUVIIT. Es tracta d'un servei que es fixa molt en la trajectòria, el talent i les expectatives del candidat. Mesura i ofereix valors de referència tot realitzant una representació gràfica de tota aquesta informació.
- JOBSSY. És una potent eina de reclutament per les empreses i un bon servei d'ofertes de feina pels candidats. Utilitza tècniques d'intel·ligència artificial per tal d'integrar informacions de xarxes socials i bases de dades pròpies per aconseguir proposar els candidats i les ofertes de feina que més s'ajusten en cada cas.
Molt bon recull Carles, fantàstic! Gràcies per compartir-ho!
ResponEliminaGràcies a tu per la visita i el comentari ... ;-)
EliminaQuina troballa més guapa, interessant, útil, bona.
ResponEliminaEn resum,
Moltes gràcies et segueixo, fixe! Mentre no hagi trobada personal a la Carnisseria ;-)
Hola Tere,
ResponEliminaCelebro que hagis trobat interessant la informació d'aquest espai.
Queda pendent la desvirtualització.... ;-)