diumenge, 8 de gener de 2012

Perspectives de creació d'ocupació en l'economia global 2011-2030


Mitjançant un tweet d'@humannova descobreixo, en l'interessant bloc Rizomática (@joselopezponce), un estudi realitzat per la consultora Hays i Oxford Economics sobre les perspectives de creació d'ocupació en l'economia global 2011-2030 (Creating jobs in a global economy 2011-2030).

L'informe a partir de l'anàlisi de previsions de dades sobre diferents indicadors, analitza el que seran els principals canvis i reptes del nostre futur en clau d'ocupació a nivell mundial. Segurament alguns dels aspectes que es recullen ens sonaran de fa temps i els relacionarem amb els efectes de l'economia globalitzada, però a la vegada incideix en alguns trets que seran clau en l'àmbit de l'ocupació davant els reptes de futur.

El creixement de la població, l'envelliment de la població en els països occidentals, els efectes dels "problemes" medi ambientals sobre l'economia, el possible canvi del poder econòmic mundial, la creixent aplicació de tecnologies en els llocs de treball, són alguns dels factors que tindran gran influència en la creació futura d'ocupació. Però l'estudi també apunta aspectes més concrets:
  • La revalorització dels treballadors veterans. Es convertiran en una part creixent de la mà d'obra i caldrà atendre les seves necessitats (formació, adaptació, ...) per aprofitar la seva experiència i mantenir-los en el lloc de treball.
  • Mobilitat del treballadors qualificats. Caldrà facilitar la mobilitat per atendre la necessitat de mà d'obra qualificada de les economies en desenvolupament.
  • Homogeneïtzació internacional de les qualificacions professionals. Serà necessari un codi internacional que faciliti la identificació de la mà d'obra qualificada i els seus desplaçaments.
  • Sectors amb més demanda. Producció energies netes, serveis financers, serveis d'atenció a la salut, ...
  • Investigació en la formació i l'educació. Assegurar que es treballi per proporcionar i millorar les competències que són necessàries en els treballadors dels sectors que lideren el creixement econòmic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Share/Bookmark